نور معرفت

اندر حکایت یک جایزه پربحث و وضعیت گیشه فیلم منتخب تماشاگران فجر

اندر حکایت یک جایزه پربحث و وضعیت گیشه فیلم منتخب تماشاگران فجر

نور معرفت: نور معرفت: اینروزها که فیلم «پیشمرگ» در نوبت اکران نوروزی روی پرده سینماها رفته، تعداد کم تماشاگرانش، بار دیگر این پرسش را مطرح کرده که چطور این فیلم از طرف تماشاگران جشنواره فجر به عنوان بهترین اثر انتخاب شده و برخلاف دیگر فیلم های برنده سیمرغ مردمی جشنواره فجر، در اکران عمومی با اقبال مواجه نشده است؟


به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، فیلم «پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری تا عصر روز سه شنبه، ۱۴ اسفندماه حدود ۷۵۰۰ نفر تماشاگر داشته و با فروش ۵۱۱ میلیون تومان از بین هفت فیلم نوروزی در جایگاه ششم جدول فروش قرار دارد.
اما اگر یک دهه به عقب برگردیم، فیلم هایی همچون «حوض نقاشی»، «هیس دخترها فریاد نمی زنند»، «شیار ۱۴۳»، «خط ویژه»، «مغزهای کوچک زنگ زده» و «متری شیش ونیم» به یاد می آیند که بهترین فیلم تماشاگران جشنواره فجر انتخاب شدند و هنگام اکران عمومی علاوه بر این که تعداد تماشاگر قابل توجهی داشتند، در لیست پرفروش های سال هم قرار می گرفتند اما برای فیلم «پیشمرگ» فعلا چنین اتفاقی تا این مقطع از اکران اتفاق نیفتاده است.
البته کارگردان این فیلم بتازگی از نحوه اکران فیلم و وضعیت تبلیغات آن گله کرده و عرصه رقابت را در سینما برای این فیلم و بطور کلی فیلم های دفاع مقدسی غیرمنصفانه و نابرابر دانسته است. با اینحال موضوع اصلی این گزارش بررسی وضعیت فروش و اکران فیلم «پیشمرگ» نیست، بلکه این فیلم بهانه ای است تا حدود سه هفته بعد از پایان جشنواره فجر، یک دفعه دیگر به داستان نحوه رأی گیری برای انتخاب بهترین فیلم تماشاگران این رویداد پرداخته شود تا شاید برای سال آینده اعتبار این جایزه مهم به آن برگردانده شود.
پیرامون معرفی بهترین فیلم از دید مردم، از همان شب اختتامیه حرف و حدیث هایی به وجود آمد، که دراین خصوص علی آشتیانی پور - مدیر جایزه مردمی جشنواره فیلم فجر - به ایسنا اظهار داشت: روند رأی گیری امسال با آن چه در گذشته توسط خانه سینما انجام می شد نه فقط تفاوتی نداشت بلکه حتی دقیق تر هم شده و این شیوه از بروز هر تخلفی جلوگیری می کند و همه اطلاعات در آن قابل وصول است. منتها درباره ی فیلم «پیشمرگ» می توان اظهار داشت که میزان رأی های "پسندیدم" آن بسیار بالاتر بوده (این گزینه امتیاز بیشتری هم دارد) و شاید به تعداد کم تر تماشاگرانش غلبه کرد.

بیشتر بخوانید:

پاسخ های آشتیانی پور به شبهات رأی گیری مردمی جشنواره فیلم فجر
با وجود توضیحات ارائه شده، مقایسه آمار فروش این فیلم به عنوان بهترین فیلم جشنواره از دید تماشاگران با دیگر فیلم های اکران نوروزی باز هم پرسش برانگیز شده و برای عده ای با اما و اگرهایی هم راه است. یک نکته مهم در این موضوع، منتشر نشدن بخشنامه ستاد آراء مردمی جشنواره فیلم فجر است که اگر همانند گذشته منتشر می شد، شاید از این همه ابهام کاسته می شد.
بااینکه در آن سال ها رأی گیری، کاغذی و با شمارش دستی انجام می شد اما در همان قالب، سازوکار مشخص خودرا داشت. بطورمثال در قسمتی از بخشنامه دوره سی وسوم جشنواره فیلم فجر آمده است: از میان مجموع سینماهای نمایش دهنده بخش مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ) ۱۸ سالن نمایش بر طبق توازن گستره جغرافیایی برگزیده می شوند/ از میان نوبت های گوناگون نمایش (کم اقبال، میانه، خوش اقبال) یک فیلم، ترکیبی مشابه برای همه فیلم ها درنظر گرفته می شود/ از میان روزهای نخست، میانی و پایانی دوره جشنواره، ترکیب مشابهی برای دیده بانی و گرفتن آراء تماشاگران به طور مشابه انتخاب و اعمال می شود/ در صورت ورود فیلمی از روز چهارم برگزاری جشنواره، این فیلم در چرخه ارزیابی آراء تماشاگران قرار نخواهد گرفت/ برای امکان اعلان روزانه سه تا پنج رتبه از فیلم های منتخب تماشاگران، سامانه نظرسنجی بصورت پنج گزینه ای اصلا نپسندیدم (بدون امتیاز)، نپسندیدم (۱ امتیاز)، میانه (۲ امتیاز)، پسندیدم (۳ امتیاز)، خیلی پسندیدم (۴ امتیاز) تنظیم می شود/ فیلم برگزیده تماشاگران از نتیجه جمع بندی تمامی آراء به دست آمده یک فیلم در تمام دوره جشنواره بر طبق فرمول X= (A*۰)+(B*۱)+(c*۲)+(D*۳)+(E*۴) محاسبه می شود/ جمع آوری و شمارش آراء تماشاگران در آخر هر نوبت نمایش توسط نمایندگان خانه سینما در سینماها به انجام می رسد و آراء مأخوذه هر یک از پنج گزینه مورد نظر تماشاگران بصورت یکپارچه در دبیرخانه بسته بندی و نتیجه آراء تماشاگران در آخر هر شب به دبیرخانه جشنواره فیلم فجر اعلام می شود/ برگه های آراء تماشاگران توسط راهنمایان و مسئولان صندوق آراء مردمی هنگام واردشدن تماشاگران به سینماهای مردمی توزیع و حداکثر تا پانزده دقیقه پس از شروع نمایش ادامه پیدا می کند.
این نمونه، سازوکاری است که بر طبق آن رأی ها در دوره هایی از جشنواره شمارش می شدند ولی شفاف نبودن این سازوکار در دوره چهل و سوم حاشیه ساز شد.
دراین خصوص محسن هاشمی که در مقطعی مسئولیت آراء مردمی جشنواره فجر را برعهده داشت، درباره ی این که آیا شیوه رأی گیری امسال جشنواره را باید مسئله دار دانست؟ به ایسنا اظهار داشت: به سبب آنکه تا حالا بخشنامه مشخصی را ارائه نکرده اند، ایراد و لطمه کار را نمی توان به درستی معلوم کرد و ما باتوجه به توضیح های پخش شده، هرچه در باره چگونگی سازوکار آراء مردمی بگوییم پاسخی می شنویم. در صورتیکه اگر نگاهی به بخشنامه های موجود قبلی (سال های ۹۳-۱۳۹۲) بیندازید، دقت و راستی آزمایی آنرا درمی یابید.
او با اعلان اینکه بنظر می رسد سازوکار رأی گیری ایراد دارد اما رأِ ی ها دستکاری نشده است، اضافه کرد: شخصا بر این باورم سامانه رأی دادن و رأی شماره ای دو مرحله ای پیشین به اقبال مردم برای رأی دادن و راستی آزمایی سازوکار آراء مردمی مطلوب تر و دقیق تر است. در دو دوره سالیان ۹۲ و ۹۳ که من از طرف خانه سینما مسئول برگزاری انتخاب برگزیده سیمرغ مردمی جشنواره بودم ابتکارهایی برای صحت علمی و پیش گیری از بروز خطا و تقلب بکار برده شدند؛ همچون این که صندوق ها شفاف شدند تا همه، چه مردم، چه صاحبان فیلم بتوانند ببینند و نظارت عمومی داشته باشند. ملاک رأی دادن، حضور در سالن سینما بود که نخست با توزیع آراء در ورودی سالن نمایش فیلم انجام می شد و شمارش آراء هم با شماری از ناظران در محل رأی گیری کنترل می شد. تعداد نمایش و شمار ظرفیت سالن ها و جغرافیای سالن ها برای تمام فیلم ها برابر بود. آراء، سر صندوق شمارش و صورتجلسه می شد. یک سوم پاکت های آراء ریخته شده در صندوق ها مجدد در دبیرخانه بازشماری می شد و اگر ایراد یا اختلافی با صورتجلسه نداشت تایید و آن گاه محاسبه می شد. اگر هم ایراد داشت همه آراء آن صندوق در دبیرخانه مجدد بازشماری می شد. سه نماینده منتخب از صاحبان فیلم که در نشستی توسط خودشان برگزیده می شدند به عنوان ناظر بر صحت شمارش آراء، یکی ثابت در دفتر من و دو تن گردشی در سینماها ناظر بودند. اعلام نتایج آراء بدون نظر دبیر جشنواره و مدیر عامل خانه سینما، بی درنگ بعد از جمع بندی، اواسط نیمه شب مستقیم روی سایت خانه سینما بارگذاری می شد.
هاشمی در حالی بر شیوه قدیمی رأی گیری تأکید دارد که بررسی های آماری نشان میدهد میزان مشارکت تماشاگران فیلم های جشنواره در طول سالهای قبل شیب نزولی داشته است. آشتیانی پور در قسمتی از آخرین مصاحبه خود با ایسنا اشاره کرده بود که «در طول ۱۰ سال قبل نسبت رأی ها به تعداد بلیت های خریداری شده و تماشاگران حاضر در سینماها، برای خیلی از فیلم ها کم شده و امسال به زیر ۵۰ درصد رسیده است.» این در حالیست که خود او یاداوری می کند که در مقطعی شاهد بوده صددرصدِ برگه های رأی توزیع شده در سینما، بعد از پایان فیلم به صندوق برگشته و همه تماشاگران در رأی گیری شرکت کرده بودند. حالا بنظر می رسد پیشرفت تکنولوژی و دیجیتالی شدن خیلی از امور، بااینکه کارها را سهل تر کرده اما در جاهایی اثر عکس داشته است و شاید کم شدن علاقه مندی یا مشارکت تماشاگران جشنواره فجر برای اهدای جایزه ای که روزگاری معتبرترین جایزه جشنواره فیلم فجر محسوب می شد، از مصادیق آن باشد.




منبع:

1403/12/15
11:05:53
5.0 / 5
204
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
لینک دوستان نور معرفت
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد