نور معرفت
در یادداشتی پرداخته شد؛

جلوه هایی از ابعاد فلسفه حج ابراهیمی

جلوه هایی از ابعاد فلسفه حج ابراهیمی

به گزارش نور معرفت، در بعد اجتماعی حج ابراهیمی باید که حجاج در هم شکننده تبعیض و تمایزهای قومی و نژادی باشند.



به گزارش نور معرفت به نقل از مهر، حج این مناسک بزرگ در واقع دارای ابعاد مختلف است که هر یک از دیگری ریشه دارتر و پر سودتر است. مهم ترین فلسفه «حج» همان دگرگونی اخلاقی است که در انسانها به وجود می آورد، مراسم «اِحرام»، انسان را به کلی از تعیّنات مادی و امتیازات ظاهری و لباس های رنگارنگ و زر و زیور بیرون می برد و با تحریم لذائذ و پرداختن به خودسازی - که از وظائف مُحرِم است - او را از جهان ماده جدا کرده و در عالَمی از نور و روحانیت و صفا فرو می برد و آنها را که درحال عادی، بار سنگین امتیازات موهوم و درجه ها و مدالها را بر دوش خود احساس می کنند یکمرتبه سبکبار و راحت و آسوده می کند. سپس مراسم دیگر حج یکی بعد از دیگری انجام می گیرد، مراسمی که علاقه های معنوی انسان را لحظه به لحظه با خدایش محکمتر و رابطه او را نزدیکتر و قویتر می سازد، او را از گذشته تاریک و گناه آلودش بریده و به آینده ای روشن و پر از صفا و نور پیوند می دهد. مخصوصاً توجه به این حقیقت که مراسم حج در هر قدم یادآور خاطرات ابراهیم بت شکن و اسماعیل ذبیح الله و مادرش هاجر است و مجاهدتها و گذشتها و ایثارگری آنها را لحظه به لحظه در مقابل چشمان انسان مجسم می کند و هم توجه به این که سرزمین مکه عموماً و مسجدالحرام و خانه کعبه و محل طواف خصوصاً، یادآور خاطرات پیامبر اسلام(صلی الله ضد و آله و سلم) و پیشوایان بزرگ و مجاهدت های مسلمانان صدر اول است این انقلاب اخلاقی عمیقتر می گردد، بگونه ای که در هر گوشه ای از مسجدالحرام و سرزمین مکه، انسان، چهره پیامبر اکرم(صلی الله ضد و آله و سلم) و حضرت علی(علیه السلام) و سایر پیشوایان بزرگ را می بیند و صدای آوای حماسه های آنها را می شنود.
آنچه در ادامه می خوانید یادداشت حمیدرضا رسولی است که در اختیار خبرنگار مهر قرار داده است:
بار دیگر در شرف نزدیک شدن به ایام پر فضیلت ذی القعده، ماه فرونشستن و دور شدن از تاریکی ها و دشمنی ها و استجابت دعا برای رفع ظلم و ستم و در هم شکستن طواغیت قرار گرفته ایم، روزهایی که خیل عظیم موحدان عاشق و دلباخته از هر رنگ و نژاد از دورترین نقاط هستی با عزمی راسخ و دل بریدن از سرگرمی های مادی، خویش را برای انجام سفر معنوی و پررمز و راز حج و مستحکم کردن رابطه ی قلبی با خدا آماده می کنند. از جمع کثیر امت واحده در سرتاسر جهان اسلام، فقط عده ای محدود، توفیق درک این سفر پر از معنا را پیدا می کنند. با خشوع و خضوع می روند تا خویش را از غبار خودبینی، خودخواهی، تملقات دنیوی و سایر زخارف پوچ دنیوی رها سازند. می روند تا با شوری وصف ناپذیر ولی توأم با شعور و با تمسک به آیه «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا…» شمه ای از منافع معنوی عظیم و استوار حج را با خیل مسلمانان جهان در این فراخوان الهی به اشتراک گذارند.
در اثنای این حال و هوای معنوی و بر مبنای سنت هر ساله و نزدیک شدن به این عطیه ی بی زوال الهی، متولیان اجرایی و فرهنگی مجموعه حج و زیارت به همراه کارگزاران و مدیران کاروان ها فرصت را مغتنم داشته و در حسینیه امام خمینی (ع) حضور پیدا می کنند تا علاوه بر تجدید بیعت با مقتدای خویش، از اسرار و فیوضات جوشان و سیری ناپذیر حج بهره مند شوند.
امسال هم این مراسم معنوی با حضور نماینده ولی فقیه، ریاست سازمان حج و زیارت و سایر کارگزاران و مدیران حج از سراسر کشور برگزار گردید. در این مراسم با شکوه رهبر معظم انقلاب اسلامی ضمن برشمردن ابعاد و اهداف بیکران فریضه حج، به لزوم متحد شدن امت اسلامی و یکپارچکی آنان در مقابل ظلم و استکبار جهانی و بت های بشری و غیر بشری و رفع هر گونه تبعیض نژادی اشاره کردند و مسلمانان را به بهره برداری از فرصت گرانبهای حج برای رفع مشکلات جهان اسلام سفارش نمودند.
آنچه که ایشان در مورد انجام فریضه حج همچون گذشته به آن تاکید بسیار داشتند، توجه دادن کارگزاران و زائرین بیت الله الحرام به تمامی ابعاد وجودی فلسفه حج ابراهیمی بود. تبیین ابعادی که رمز وحدت اسلامی و در برگیرنده تمامی منافع مسلمین در زیر سایه ی بیت الله در روزهای معلومات است.
اینکه حج ابراهیمی فراسرزمینی است و با عنایت به بعد سیاسی آن همه حجاجی که با اخلاص و صفا و صلابت در مقابل طاغوت به گرد کعبه می گردند «باید که» از اوضاع و احوال یکدیگر آگاه باشند و درصورتیکه یکی از فلسفه های حج ابراهیمی در بعد سیاسی حج اتحاد و یگانگی امت اسلام در مقابل دشمنان است که هست، پس همه ما برای تحقق این امر مهم وظیفه داریم سفارش رهبر معظم انقلاب را در ارتباط با «دشمن شناسی» جدی بگیریم و الا همانطور که خاطر نشان فرمودند؛ سرمان کلاه خواهد رفت.
و این که در بعد اجتماعی حج ابراهیمی «باید که» حجاج در هم شکننده تبعیض و تمایزهای قومی و نژادی باشند و تا زمانی هم که فرهنگ سازی در حج بر اساس مفهوم تمدن سازی شکل نگیرد نمی توان زائر را از بازار گردی و دکان گردی برای خرید اجناس بی ارزش منع نمود.
معظم له در ادامه با درک واقع بینانه از وضع کنونی جهان اسلام و سیطره نفوذ استکبار جهانی به روشنی و با تمسک به آیه «لِیَشهَدوا مَنافِعَ لَهُم وَیَذکُرُوا اسمَ اللَّهِ فی أَیّامٍ مَعلوماتٍ عَلی ما رَزَقَهُم مِن بَهیمَةِ الأَنعامِ فَکُلوا مِنها وَأَطعِمُوا البائِسَ الفَقیرَ لیشهود» (۲۸ حج) منافع حج و توجه امت واحده اسلامی به آنرا به صورت شفاف تشریح و تبیین نمودند.
حال با اینکه طی ده سال گذشته، رابطه سیاسی کشورمان عزیزمان با دولت عربستان بگونه ای رقم خورد و با محدویت هایی مواجه گردید، ولی حالا خوشبختانه با عنایت به افزایش روابط حسنه دو کشور، بستر و زمینه مناسب برای اجرا و عملیاتی نمودن فرمایشات رهبری توسط دستگاه دیپلماسی کشور و مجموعه حج و زیارت بیشتر و بهتر از هر زمان دیگر فراهم شده تا گامهای استوارتری به برکت فریضه عظیم حج برای نزدیک شدن امت اسلامی و تأمین منافع آنان برداشته شود.
بنابراین از دلسوزان امر انتظار است در جهت تحقق واقعی سفارش های پرارزش رهبر معظم انقلاب در ارتباط با مفاهیم تمدن سازی، اتحاد جهانی، نگاه فرامرزی و بین المللی و رفع تمایز در میان ملت های مسلمان، در پرتو آیه «جَعَلَ اللهُ الْکَعْبَةَ الْبَیْتَ الْحَرامَ قِیاماً لِلنَّاسِ» (۹۷ مائده) اقدامات تمهیدات لازم را برای برگزاری همایش و دعوت از نخبگان و اندیشمندان جهان اسلام در مناسک حج سال جاری و بعد از آن هم با انگیزه تر و فعال تر از گذشته در دستور کار برنامه های اولویت دار خود قرار دهند.
نکته دیگری که در این مجال کوتاه ذکر آن ضروریست و مجدداً مقام معظم رهبری حفظه الله به صورت گذرا به آن اشاره داشتند؛ فرهنگ سازی برای رها شدن از بازار گردی در مناسک حج بود. چون که مغتنم شمردن از فرصت ها برای کسب فضائل اخلاقی در مدت حضور کوتاه در حج بخودی خود مانع از بازار گردی حجاج غزیز کشورمان می شود.
حاجیان محترم اگر اندکی راجع به فضائل و محتوای پرارزش این فریضه مهم دقت داشته باشند و این که چگونه امامان معصوم (ع)، بزرگان دین، امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری ما را به انجام این مهم سفارش نموده اند، دیگر بعید است در فاصله زمانی کوتاه یک ماهه در سرزمینی که شاید دیگر توفیق تشرف به آنجا را نداشته باشند، وقت پرارزش خویش را صرف بازار گردی کنند! مسلماً در فرصت کوتاه مناسک حج، زمان قابل توجه ای از آن صرف خواب و استراحت، بخش دیگری از آن صرف خوردن و ‌نوشیدن و امور شخصی و بخش مهم تر آن هم صرف اعمال عبادی می شود. اگر درست هم برنامه ریزی شود، فرصتی برای کارهای غیر ضروری مثل بازار گردی و دکان گردی نخواهد ماند. به هر حال از آن جایی که آن سرزمین مکان مقدس و متبرکی است و اقوام و نزدیکان از زائر خود انتظار یادگاری از زادگاه اسلام و سرزمین پیامبر رحمت را دارند، خوب است حاجیان عزیز هم بنابراین با تهیه سوغات مختصر سنت حسنه این امر نیکو را بجا آورند.


منبع:

1402/02/31
12:02:23
5.0 / 5
167
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد