نور معرفت

چالش های روزه داری معتادها در ماه رمضان

چالش های روزه داری معتادها در ماه رمضان

قم یک روانشناس اظهار داشت: نیکوتین یکی از اعتیادآورترین مواد استنشاقی است. با بهره گیری از روش های صحیح می توان با وجود اعتیاد به نیکوتین روزه دار بود.


دکتر مرجان انصاری روانشناس در گفت و گو با ایسنا اظهار داشت: با وجود اینکه در افکارعمومی نیکوتین نسبت به دیگر مواد مخدر ظاهر معصومانه ای دارد ولی نخستین ماده اعتیادآور در رنج مواد استنشاقی است. به سبب ناآگاهی جامعه اعتیادآوری آن جدی گرفته نمی گردد.
وی افزود: با مصرف نیکوتین در هر قالبی هورمونی به نام آندورفین که به هورمون شادی آور و سرخوشی آور هم مشهور است بصورت موقت ترشح می شود. در نتیجه حال خوب به وجود می آورد و وابستگی به نیکوتین در فرد ایجاد می شود. به همین علت سرخوشی حاصل از ترشح آندروفین است که افراد سیگاری می گویند در هر شرایطی، غم، شادی، خستگی و اضصطراب لذت بخش است. تعدادی از افراد نیز عادت به تلفیق چای یا قهوه با سیگار هستن که قرارگیری کافئین در کنار نیکوتین این احساس را تشدید می کند.
این روانشناس اشاره کرد: مصرف کنندگان سیگار را می توان در سه دسته تقسیم بندی کرد. نخستین دسته مصرف کنندگان گذرا هستند که ممکنست سالی یک نخ یا کمتر یا بیشتر مصرف کنند. گروه دوم مصرف کنندگان نامنظم اند. این افراد الجوی خاصی برای مصرف ندارند و ممکنست هر چند روز یا چند ماه تعدادی سیگار مصرف کنند. گروم سوم مصرف کنندگان منظم و فعال می باشند که اعتیاد و وابستگی به نیکوتین دارند. این افراد روزانه سیگار مصرف می کنند.
وی افزود: گروه اول مشکلی برای روزه گرفتن در ماه رمضان ندارند. نخستین سفارش من به دو گروه دیگر این است که هر سال بیست روز تا یک ماه پیش از شروع ماه رمضان الگوی مصرف و شرایط تحریک کننده را شناسایی کند و الگوی مصرفش را تغییر دهد. می تواند برای این کار از ترکیب روان درمانی، مشاوره، الگویابی به کمک مشاور و درمان دارویی بهره ببرد.
انصاری با تاکید بر اینکه سفارش های پیش رو برای افرادی مناسب می باشد که زودتر برای تغییر الگوی مصرف خود اقدام نکرده اند، بیان کرد: فرد باید نقش اراده خودرا در این امر جدی بگیرد و علایم ترک و محرومیت مثل استرس، سردرد، تهوع، عصبانیت و پرخاشگری را که در ساعات بین سحر تا افطار ایجاد می شود تحمل کند.
وی اظهار نمود: از این فرصت می توان به نحو احسن برای دور شدن از اعتیاد به سیگار استفاده نمود. فرد باید بفهمد در چه شرایطی یا زمان هایی ترغیب به مصرف سیگار می شود. تمایلش منوط به اشخاص است یا شرایط و یا در مکان خاصی اتفاق می افتد و از تمام این شرایط، افراد و مکان ها تا حد امکان دوری کند و اهتمام کند تا حد امکان از قرارگیری در این موقعیت ها بپرهیزد.
انصاری اشاره کرد: در طول این مدت یوگا، پیاده روی و باغبانی را در برنامه اش قراردهد. ذهن نیاز به سرگرمی و دور شدن از موقعیت دارد. در نتیجه میتواند با مشغول شدن به کارهای جذاب و سرگرم کننده متناسب با ماه رمضان فکر خودش را از هر چیزی که او را به مصرف سیگار متمایل می کند منحرف کند.
وی ادامه داد: تهیه یک توپ استرس مفید می باشد. این توپ کمک می نماید که تنش روی دست متمرکز شود و ذهن از سیگار منحرف شود. هر گونه ادوات مصرف مثل پاکت سیگار، زیرسیگاری، فندک و... را تا زمان افطار از دسترس دور کند.
این روانشناس اظهار داشت: فرد باید خواب کافی داشته باشد. زمانی که مصرف کاهش پیدا کند خواب فرد به هم می ریزد. کاهش مصرف نیکوتین موجب می شود افراد دو برابر کافئین مصرف کنند که این مسئله هم بی خوابی را تشدید می کند.
وی بیان کرد: کسانی که گرفتار سندروم محرومیت می شوند حالت تهوع و سردرد شدید را تجربه می کنند. این افراد با مشورت پزشک یا روانپزشک می توانند از برچسب نیکوتین یا بوپروپیون مصرف کنند. بوپروپیون مصارف چندگانه دارد. یکی از آنها ترک سیگار است. این دارو کمک میکند فرد از نظر ذهنی لذت و احساس سرخوشی کم تری در هنگام مصرف سیگار داشته باشد، حس تنفر از سیگار به وجود می آورد و کمک می نماید فرد حس خوبی به خودش داشته باشد. این دو مورد حتما باید با مشاوره پزشک متخصص مورد استفاده قرار گیرد.
انصاری تصریح کرد: افراد سیگاری تمایل شدید دارند که با سیگار روزه خودشان را افطار کنند. یا بلافاصله بعد از خوردن شام سبک سیگار بکشند. به سبب ساعات بالای غذا نخوردن اسید معده بالاست. سیگار کشیدن در این شرایط احتمال مبتلاشدن به زخم معده را زیاد می کند.
وی اظهار داشت: افراد باید تعداد مشخصی سیگار در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند و بیشتر از این تعداد مشخص سیگار در دسترشان نباشد. این تعداد باید ۴۰ تا ۵۰ درصد کمتر از الگوی مصرفشان باشد؛ برای اینکه مصرف مقدار زیاد نیکوتین در زمان کم بسیار مضرر خواهد بود و از جایی مقرر است مدت طولانی محرومیت را تجربه کنند بیشتر اذیت خواهند شد.
وی اشاره کرد: زمان مناسب برای مصرف سیگار دو ساعت پس از غذا است. افرادی که آخر شب می خوابند و سحر بیدار می شوند آخر شب به هیچ عنوان سیگار مصرف نکنند چون موجب به همین ریختن خوابشان می شود.
انصاری اشاره کرد: سفارش نمی کنم وقت سحر سیگار مصرف کنند. ولی می توانند یک نخ سیگار بکشند تا نیکوتین تا چند ساعت در خونشان باشه و چند ساعت کمتر عوارض محرومیت داشته باشند.
وی باتاکید بر نقش اطرافیان بیان کرد: اطرافیان این افراد اگر سیگاری هستند مقابل آنها سیگار نکشند، ادوات استعمال را از دسترشان خارج کنند، یادآوری نکنند، مسخره نکنند و رفتارهایی در خصوص تشویق به سیگار کشیدن از خود بروز ندهند. افت قند خون و کمبود انرژی فرد روزه دار و محرومیت از استعمال سیگار موجب پرخاشگری، بی حوصلگی و افت انرژی روحی می شود. اطرافیان با تحمل این رفتارها می توانند به فرد سیگاری کمک کنند. چون زمان کم است نمی توان در روند آرام تری فرد را به کمبود نیکوتین عادت داد در نتیجه کاری جز تحمل و همکاری با او امکان پذیر نیست.
انصاری افزود: فردی که سیگار می کشد درزمان عادی بطور مداوم مواد غذایی مصرف می کند و دریافت نیکوتین هم در یک روز پخش شده است. ولی در این شرایط که زمان مشخص و محدودی برای دریافت غذا و نیکوتین دارد، ممکنست تعادل و سلامت گوارشی او گرفتار اشکال شود. خوردن شیر گرم و شیر عسل و عدم مصرف نوشیدنی های اسیدی مثل آب پرتقال، شربت با آبلیموی زیاد، ترشیجات چاشنی ها و غذاهای تند و غذای پر ادویه می توانند مشکلات گوارشی را کنترل کنند. معده در این شرایط حساس تر است و با اسیدی شدن و رفلاکس معده مواجه می شوند.
وی اشاره کرد: در طول این مدت مصرف انواع چای و قهوه و بطور کلی کافیین کنترل شده و محدود باشد. بهتر است هر روز کافئین مصرف نکند برای اینکه ترکیب معده خالی، مصرف روزانه کافئین و حمله نیکوتین به بدن برای سیستم گوارش بسیار مضر است.




منبع:

1400/02/06
14:16:01
5.0 / 5
970
تگها: پزشك , دكتر , شادی
مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد