رمضان از نگاه موزه ملی ایران،
روزه داری از نگاه پیامبر (ص) روی قدح سفالی سامانیان
به گزارش نور معرفت قدح سفالی كتیبه دارِ حامل حدیثی از پیامبر اكرم (ص) سده های سوم و چهارم هجری و همزمان با حكومت سامانی در كشور ساخته شده است كه در یكی از محوطه های تاریخی نیشابور توسط باستان شناسان كشف شد.
به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، این قدح سفالی کتیبه دار به رنگ قهوه ای تیره روی زمینه سفید در زیر لعاب شفاف، حالا به شماره ۴۳۵۲ در بخش اسلامی موزه ملی ایران نگه داری می شود.
قدح سفالی از خمیر قرمز رنگ، پایه حلقه ای مقعر، بدنه کشیده، لبه صاف، تزیین داخل و خارج کاسه دارای پوشش گلی سفید رنگ، به قطر دهانه ۳۴سانتی متر و ارتفاع ۵/۱۱ سانتی متر است و تزیین سطح داخلی این ظرف شامل پنج کلمه کوفی با مضمون " الطاعم الشاکر بمنزله الصائم الصا⌡بر⌠ " حدیثی از پیامبراکرم (ص ) است و برگردان آن به فارسی چنین است: «غذا خور شکرگزار چون روزه دار صبور است.»
سفال های دارای نوشته قهوه ای تیره روی زمینه سفید یا شیری همراه با لعاب پوشش گلی و تزئینات با خط کوفی تزئینی یکی از معروف ترین گونه های سفال در سده های سوم و چهارم هجری همزمان با حکومت سامانیان درخراسان بزرگ بخصوص نیشابور هستند.
این گونه آثار را می توان در دسته ی آثاری قرار داد که هنر سفالگری ایران در دوران هنر و تمدن اسلامی در آن زمان محسوب می شده اند، که با بهره گرفتن از خطوط کوفی و درآمیختن آن با نقوشی مانند گل، برگ، پرنده و مرغ تزیین شده اند.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب