نور معرفت

چرا به حجاب بانوان بیش از مردان تأکید می شود؟

چرا به حجاب بانوان بیش از مردان تأکید می شود؟

به گزارش نور معرفت، مدیر مدرسه علمیه خواهران نائین اظهار داشت: پوشش مناسب برای مردان نیز شامل حد پوشش و نوع آن مطرح است اما دلیل تاکید و برجسته شدن حجاب زنان در جامعه امروز را می توان در نمادشدن آن در هویت دینی و فرهنگی جستجو کرد.


به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، خانم مریم جبلی مدیر مدرسه علمیه فاطمه الزهرا(س) نائین در گفت و گو با حوزه در اصفهان عنوان کرد: در آیات مختلفی از قرآن (مانند سوره نور، آیه ۳۱ و سوره احزاب، آیه ۵۹) بر وجوب حجاب برای زنان تاکید گردیده است، در حقیقت حکم حجاب به عنوان یک «حکم شرعی ثابت» در شریعت اسلام تلقی شده و غیر قابل تغییر است.
وی ادامه داد: باید به این مساله دقت داشته باشیم که اصل وجوب حجاب تغییر نمی کند، اما نوع پوشش، شکل ظاهری و رنگ آن می تواند با عنایت به عرف، فرهنگ، و اقتضائات زمانی و مکانی هر جامعه متفاوت باشد.
بنابر روایت حوزه، جبلی تصریح کرد: در فقه اسلامی، احکام به دو دسته فردی و اجتماعی تقسیم می شوند، بااینکه حجاب در وهله نخست یک حکم فردی به نظر می آید، اما آثار اجتماعی آن مانند امنیت اخلاقی جامعه، سلامت روابط زن و مرد و حفظ هویت دینی و تحکیم بنیان خانواده موجب می شود که آنرا نیز در حیطه احکام اجتماعی جای دهند.
مدیر مدرسه علمیه خواهران نایین افزود: بدین سبب حکومت اسلامی موظف است در عرصه ی ارزش های دینی همچون حجاب سیاستگذاری و قانون گذاری کند، اما این سیاستگذاری باید مبتنی براجرای مقدماتی همچون اقناع فرهنگی، عدالت در اجرا، و رعایت مراتب امر به معروف جهت پذیرش آن باشد.
حجاب مرد و زن از نظر قرآن
وی اظهار داشت: قرآن کریم بطور همزمان نسبت به «پوشش زنان» و «نگاه مردان» توجه داشته است، در آیه ۳۰ سوره نور، ابتدا مردان به «غض بصر» (پایین انداختن نگاه) فرمان داده شده اند و سپس زنان به حفظ نگاه خود امر شده اند.
استاد مدرسه علمیه خواهران نایین افزود: همین طور پوشش مناسب برای مردان (حد پوشش، پرهیز از لباس های تنگ یا تحریک آمیز) نیز مطرح است اما دلیل تاکید و برجسته شدن حجاب زنان در جامعه امروز را می توان در نمادشدن آن در هویت دینی و فرهنگی جستجو کرد.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی، نگاه جنسیتی به زن و نیز رسانه ای شدن پوشش زنان، سبب شده که فشار فرهنگی و اجتماعی در جامعه امروز عمدتا بر زنان باشد که برای اصلاح این وضعیت باید بر فرهنگ عفاف متقابل و مسئولیت اخلاقی هر دو جنس تاکید شود.
علل اصلی کاهش اقبال به حجاب در نسل جدید
جبلی علل کاهش اقبال به حجاب در نسل جدید را چند علتی و پیچیده دانست و اظهار داشت: قسمتی از آن ناشی از فشارهای سیاسی و استفاده ابزاری از حجاب در بعضی سیاستها است که آنرا از حالت فرهنگی و دینی خارج کرده و به مسأله ای امنیتی تبدیل نموده است.
مدیر مدرسه علمیه خواهران نایین تاکید کرد: عوامل فرهنگی، تربیتی و تحولی نیز در این حوزه نقش جدی دارند؛ همچون این عوامل می توان به ضعف در انتقال مفهومی عفاف، فقدان الگوهای جوان پسند، تأثیر رسانه های جهانی، تغییر سبک زندگی و کاهش انسجام خانواده اشاره نمود.


بهترین راهکارهای ایجابی برای ترویج عفاف و حجاب
او همینطور عدم پاسخ گویی مناسب به شبهات و بی توجهی به نیازهای هویتی نسل جوان را موجب گسست ارزشی در این مساله دانست و اظهار داشت: باید با نگاهی همه‌جانبه و باز، راهکارهایی مبتنی بر گفت و گو، آموزش عمیق و تربیت هویتی اتخاذ نمود.
جبلی ضمن یادآوری این که نگاههای سلبی، خصوصاً برخورد قهری و تهدیدی در کوتاه مدت ممکنست موجب رعایت حجاب و پوشش شود، اما در طولانی مدت اثر معکوس دارد و به نفی درونی ارزش حجاب می انجامد.
مدیر مدرسه علمیه خواهران نایین خاطرنشان کرد: بهترین راهکارهای ایجابی شامل آموزش تدریجی مفاهیم عفاف از کودکی، تبیین عقلانی و روان شناختی فواید حجاب، ارائه الگوهای موفق و جذاب، استفاده از ظرفیت هنر و رسانه در تبلیغ غیرمستقیم، ایجاد محیط های اجتماعی سالم و تقویت حس هویت دینی در جوانان است.
وی تصریح کرد: رسانه های غربی و شبکه های اجتماعی با ترویج سبک زندگی غربی و فرهنگ برهنگی تصویری منفی از حجاب را به عنوان نماد عقب ماندگی ارائه می دهند، الگوهای منفی غربی، سلبریتی ها و صحنه های مستهجن فضای مجازی سبب شده اند که ذهن جوانان به سوی فرهنگ بصری غربی متمایل شود.
جبلی تاکید کرد: برای مواجهه با این وضعیت باید رسانه های بومی را تقویت کرد، از ظرفیت نخبگان جوان و حجاب دار در فضای مجازی بهره گرفت و در عین حفظ ارزش ها، با زبان بین المللی، هنری و روان شناختی در مورد حجاب گفت و گو کرد، تولید محتوای حرفه ای، استفاده از تکنولوژی و نشان دادن سبک زندگی باحجابِ موفق و پرنشاط، همچون اقدامات مؤثر در این حوزه است.


نهادینه کردن فرهنگ عفاف از کودکی
استاد مدرسه علمیه خواهران نایین اظهار نمود: حجاب در فرزندان باید طوری آموزش داده شود که به یک باور درونی تبدیل گردد، تربیت عفاف محور از کودکی، نیازمند توجه به سه مؤلفه شناختی، احساسی و الگویی است.
وی ادامه داد: ابتدا کودک باید معنای حجاب و عفاف را در قالب زبان کودکانه، قصه و بازی بشناسد، در مرحله دوم باید حجاب را با تجربه ای عاطفی و خوشایند (نه اجبار یا تنبیه) همراه بداند و سوم وجود الگوی باحجابِ شاد، مستقل و قوی در مادر، معلم یا مربی برای دختران همچون موارد ایجاد انگیزه جهت حفظ حجاب است.
مدیر مدرسه علمیه خواهران نایین اظهار داشت: مشارکت کودک در انتخاب نوع پوشش، توجه به زیبایی، احترام به استقلال تدریجی و آموزش غیرمستقیم بوسیله فیلم، کتاب و گروه همسالان نیز کمک می نماید که حجاب از یک الزام به یک باور درونی تبدیل گردد.
جبلی خاطرنشان کرد: باید فرزند در خانواده به اقناع فکری در حوزه حجاب برسد اجبار بدون اقناع در دوران کودکی، خصوصاً در سنین قبل از بلوغ فکری می تواند سبب مقاومت، لج بازی یا گریز از دین شود، تفاوت مهمی میان «یادآوری محبت آمیز» و «اجبار تنبیهی» وجود دارد که تذکر همراه با گفت و گو، همدلی و آموزش ارزشی می تواند فرهنگ ساز باشد اما اجبار بدون درک و پذیرش کودک از حجاب غالباً منجر به بی حجابی می شود.
او در آخر تاکید کرد: تعادل، زمانی برقرار می شود که خانواده و مدرسه با هم در بستری از محبت، فضای انتخاب و احساس کرامت را ایجاد کنند و مرحله به مرحله، از بازی تا تمرین و از تمرین تا باور پروسه نهادینه سازی صورت گیرد.



منبع:

1404/04/29
10:40:48
5.0 / 5
35
مطلب نورمعرفت را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان نورمعرفت در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
لینک دوستان نور معرفت

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد