تأملی در وجوه پیدا و پنهان نان
به گزارش نور معرفت، آیا نان به عنوان پدیده ای که هر روز با آن مواجه هستیم ماهیتی آشنا و ساده دارد؟ اسکات کاتلر شرشو، در کتاب «سرودن نان» فلسفه، ادبیات و تاریخ را بستری برای تأمل در تجربه پیچیده نان فرا می خواند و خواننده را به بازاندیشی درباره ی نقش آن در زندگی بشری دعوت می کند.
به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، کتاب «سرودن نان» از مجموعه کتاب های «زندگی پنهان چیزهای معمولی» از نشر اطراف اخیرا انتشار یافته است. اسکات کاتلر شرشو، نویسنده کتاب ما را دعوت می کند تا از تصویر رمانتیک و آشنایی که از کودکی با نان داشته ایم فراتر رویم و به وجوه پنهان، غریب و حتی هراس انگیزی فکر نماییم که نان می تواند داشته باشد.
اسکات کاتلر شرشو در فصل های کتاب خواننده را با مسیر پر فراز و نشیبی که این پدیده آشنا طی کرده آشنا کرده تا نشان دهد که چطور پدیده های ساده از سرگذشت پیچیده ای برخوردار می باشند.
در معرفی کتاب آمده است:
بنابر روایت ایکنا، نان پدیده ای زنده و پیچیده است. شاید هیچ چیز در زندگی روزمره آشناتر و پیش پا افتاده تر از نان نباشد. بوی نان داغ ما را به خانه کودکی می برد و نبودنش سر سفره هنوز برای بسیاری تحمل ناپذیر است.
این کتاب سفری است شگفت انگیز؛ سفری که از همکاری باستانی انسان با میکرو ارگانیسم های زنده در فرآیند تخمیر شروع می شود، از شورش ها و انقلاب هایی می گذرد که برای نان برپا شدند و به تقدس آن در مراسم های مذهبی و حضورش در ادبیات و اساطیر ختم می شود.
نان محصول رقص پیچیده زمان و مکان است. «سرودن نان» فلسفه، ادبیات و تاریخ را بستری برای تأمل در تجربه پیچیده نان می کند و خواننده را به بازاندیشی درباره ی نقش آن در زندگی بشری فرامی خواند.
نان چیست؟ در نگاه اول، پاسخ آسان به نظر می رسد: خوراکی ساده. اما نان را نباید فقط غذایی برای سیر کردن شکم دانست. نان پدیده ای است زنده و پیچیده؛ نمادی از هم زیستی انسان و مخمرها که می تواند به فساد یا زایش منجر شود. کتاب «سرودن نان» نشان داده است که نان بر خلاف ظاهرش هیچگاه خوراکی پیش پا افتاده نبوده، بلکه همیشه محملی بوده برای طرح مسایل پیچیده بشری.
تجربه پخت نان انگار نوعی بازی با زمان است. خمیر زنده است، اما نه به گونه ای که ما معمولاً زندگی را می فهمیم. خمیر نفس می کشد، تغییر می کند و در این فرآیند، ما را به چیزی فراتر از خودمان پیوند می دهد: به میکرو ارگانیسم ها، به تاریخ، به زمین.
اسکات کاتلر شرشو، برای تحلیل نان و سیر تاریخی آن، از دریدا کمک می گیرد و با الهام از مفهوم بیگانه سازی او، از ما می خواهد نان را نه خوراکی آشنا، که بیگانه ای واقعی ببینیم. او با این تغییر منظر، به جهان پیچیده و چندوجهی نان سرک می کشد و بجای ارایه روایتی خطی و تاریخی، به کمک شبکه ای درهم تنیده از مفاهیم، نان را در نقطه تلاقی رشته های متعدد دانش بشری قرار می دهد.
سرودن نان ما را به جهان میکروسکوپی نان می برد؛ به اجتماع مخمرها و باکتری هایی که در فرآیند تخمیر، شریک انسان در یکی از بزرگ ترین دستاوردهایش بوده اند. همزمان، تحلیلی تاریخی و جامعه شناختی هم به این شبکه اضافه می کند. کتاب به یادمان می آورد که نان هیچگاه ابژه ای خنثا نبوده است. بعنوان مثال رنگ نان در روم باستان یا اروپای قرون وسطا نشانه آشکار تمایز طبقاتی بوده است.
شرشو در ادامه، تحلیل هایش را به اسطوره شناسی، دین و ادبیات پیوند می زند و از جایگاه مقدس نان در مراسم های کهن – از نان فطیر یهودیان در عید فصح تا بدن مسیح در عشای ربانی – سخن می گوید.
آنچه کتاب «سرودن نان» را متمایز می کند نگاه کل نگرانه آنست. نویسنده با کنار هم گذاشتن وجوه گوناگون، در نهایت به تصویری بزرگ تر دست می یابد. از نگاه او، نان فقط نوعی خوراک نیست، بلکه ذره بینی است برای مشاهده بزرگ ترین تضادهای هستی انسان: زندگی و مرگ، فرد و اجتماع، امر مادی و امر متعالی، و ضرورت و آزادی.
کتاب سرودن نان در مجموعه «زندگی پنهان چیزهای معمولی» نشر اطراف انتشار یافته و ملیکا خوش نژاد آنرا ترجمه کرده است.
کتاب «میزها و دیوارها» نخستین کتاب این مجموعه است که قبل تر انتشار یافته بود.
بطور خلاصه اسکات کاتلر شرشو در فصل های کتاب خواننده را با مسیر پر فراز و نشیبی که این پدیده آشنا طی کرده آشنا کرده تا نشان دهد که چه طور پدیده های ساده از سرگذشت پیچیده ای برخوردار می باشند. از نگاه او، نان فقط نوعی خوراک نیست، بلکه ذره بینی است برای مشاهده بزرگ ترین تضادهای هستی انسان: زندگی و مرگ، فرد و اجتماع، امر مادی و امر متعالی، و ضرورت و آزادی. کتاب میزها و دیوارها اولین کتاب این مجموعه است که قبل تر منتشر شده بود.
مطلب نورمعرفت را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان نورمعرفت در مورد این مطلب