نور معرفت
گزارش نور معرفت؛

مراسم تکریم داوری اردکانی و معارفه مخبر دزفولی

مراسم تکریم داوری اردکانی و معارفه مخبر دزفولی

به گزارش نور معرفت، آئین تکریم از خدمات بیست و پنج ساله رضا داوری اردکانی در فرهنگستان علوم و معارفه محمدرضا مخبر دزفولی در فرهنگستان علوم با حضور چهره های شاخص علمی کشور برگزار گردید.



به گزارش نور معرفت به نقل از مهر، آئین تکریم از خدمات بیست و پنج ساله رضا داوری اردکانی در فرهنگستان علوم و معارفه محمدرضا مخبر دزفولی بامداد امروز (دوشنبه ششم شهریورماه) در تالار رضا داوری اردکانی فرهنگستان علوم با حضور حجت الاسلام سعیدرضا عاملی، آیت الله علی اکبر رشاد، محمدرضا عارف، آیت الله مصطفی محقق داماد، رسول جعفریان، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه، غلامرضا اعوانی، تهرانچی رئیس دانشگاه آزاد، دکتر مرندی و دیگر اندیشمندان برگزار گردید.

در ابتدای این مراسم علی اکبر صالحی اظهار داشت: نسل Z امروز هم سرگشته و هم گمگشته است و این خطر وجود دارد که باردیگر به سمت پوچ گرایی یا نیهلیسم برود. بنده در رابطه با فلسفه تخصصی ندارم اما علاقه مند هستم با فلاسفه نشست و برخاست کنم. دکتر داوری اردکانی اهل تفکر، خلاقیت و نوآوری و انسانیت، انتقادپذیری و تواضع از خصوصیت های برجسته وی است. ایشان می داند و همواره خواسته است که بداند. در جایی یک جمله ای خواندم که نوشته بودم مرد موفق کسی است که بتواند با آجرهایی که دیگران برایش پرتاب می کنند ساختمانی با پی محکم به منظور زندگی اش بسازد و دکتر داوری اردکانی هم جزواین دسته از افراد هستند.

وی اضافه کرد: آقای مخبر دزفولی را هم از آغاز انقلاب فرهنگی می شناسم و توفیق داشتم که در خدمت شأن باشم. ایشأن خودش را از سربازی به سرداری رساند در اغلب جلسات جانب اعتدال و انصاف را می گیرد و اصرار بر رای خودش ندارد. از این جهت خوشحالیم که در فرهنگستان علوم خدمت ایشان هستیم. از طرفی دکتر مخبر از السابقون السابقون هستند چون عضو پیوسته فرهنگستان علوم بودند و همه ایشان را می شناسند.
وی در انتها خطاب به داوری اردکانی اظهار داشت: آقای دکتر شما همواره سمت بزرگی و استادی را دارید و جناب آقای مخبر شما هم مطمئن باشید فرهنگستان آمادگی خدمت رسانی و کمک کردن به شما را دارد.
سخنران بعدی این مراسم حسن تاج بخش عضو پیوسته فرهنگستان علوم بود.
وی اظهار داشت: در ابتدا سپاس می گویم بزرگمردی را که کانون علمی ایران را اعتلا داد و خوشامد می گویم به دکتر مخبر دزفولی که تمام مراحل فرهنگستان را از ابتدا تا پایان گذرانده است. دکتر داوری، داورشان وجود و اعمالشان است. من از قبل انقلاب با ایشان آشنا بودم و فارابی را با قلم ایشان شناختم. خیلی از مسائل و مشکلات فرهنگستان را دکتر داوری با گذشت و مسامحه مدیریت کرد. ایشان همه گروههای فرهنگستان را تا حد ممکن اعتلا و فرهنگ و خردورزی را اشاعه داد. آقای مخبر هم که چند سالی است شاگرد من بودند بر همین شیوه هستند.
محقق داماد: استقلال مجامع علمی مهم است
آیت الله مصطفی محقق داماد از دیگر اعضای فرهنگستان علوم سخنران بعدی مراسم بود.
وی اظهار داشت: ناسپاسی است اگر در این محفل از مرحوم حسن حبیبی یاد نکنم. فرهنگستان از میراث های ارزشمند ایشان است چون ایشان بود که فرهنگستان ها را تشکیل داد و اساسنامه ای برای آن نوشت. آن زمان من در دانشگاه بودم ولی بسیار از تدوین آن اساسنامه و تأسیس فرهنگستان خوشحال شدم چون فرهنگستان برخلاف دانشگاه استقلال داشت.
وی اضافه کرد: همینطور از دکتر داوری اردکانی سپاسگزاری می کنم که فرهنگستان را در ربع قرن از هر صدمه ای حفظ کرد و خوشبختانه اساسنامه دوم هیچگاه اجرا نشد چون استقلال در مجامع علمی خیلی مهم است.

محقق داماد افزود: در ادامه از شورایعالی انقلاب فرهنگی بخصوص آقای خسروپناه که رای ما را قبول کردند تشکر می کنم. ایشان وقتی نظر من را خواست بنده سه نفر را انتخاب کردم که یکی از آن سه نفر آقای مخبر دزفولی بود که به عقیده من ایشان می تواند راه دکتر داوری را ادامه دهد و انتظار داریم فرهنگستان مثل قبل به راه خود ادامه دهد.
وی در انتها اظهار داشت: در رابطه با مقام علمی دکتر داوری اردکانی نمی شود در اینجا سخن گفت اما می خواهم دو مبحث در رابطه با ایشان بگویم یکی تواضع بیشتر از حدشان که باید گفت عزت ایشان به خاطر تواضعی است که دارد و نکته دوم این که ایشان هیچ وقت در درون فرهنگستان نظر خویش را به اعضا تحمیل نکرد و همیشه به آرای مجمع عمومی احترام می گذاشت.
در ادامه این برنامه اسماعیل آذر مجری برنامه، حکم انتصاب محمدرضا مخبر دزفولی که توسط رئیس جمهور صادر گردیده است را قرائت کرد و سپس مخبر دزفولی رئیس فعلی فرهنگستان علوم سخنرانی کرد.
مخبر دزفولی: فرهنگستان علوم غیر از نقش مشورتی باید در تصمیم سازی هم نقش داشته باشد

وی اظهار داشت: بنده از ۴۰ سال پیش در محضر دکتر داوری اردکانی بودم و خیلی چیزها از ایشان یاد گرفتم مهمترینش هم درس زندگی بود چون از فلسفه درس زندگی درمی آید. فرهنگستان محل علم و تکریم دانشمندان است. بنده بیشتر از ۲۰ سال است که در فرهنگستان علوم هستم اما هیچگاه برای ریاست آن داوطلب نبودم با این وجود از حسن اعتماد رئیس جمهور و آقای خسروپناه تشکر می کنم و لازم است بگویم این دفعه به مقصد نمی رسد جز با راهنمایی و هدایت بزرگواران.
وی اضافه کرد: لازم است زحماتی که در فرهنگستان کشیده می شود را قدر بدانیم. ما نباید ناسپاسی نماییم باید کارهای خوب را استمرار و ارتقا دهیم. یکی از این کارها ارتقا جایگاه مشورتی فرهنگستان است. فرهنگستان علوم باید جایگاه تصمیم ساز برای مسائل مملکت داشته باشد. کار ما با کار دانشگاه متفاوت می باشد. دانشگاه کار میدانی می کند اما فرهنگستان کار راهبردی. نگاههای پژوهشی ما باید بگونه ای باشد که در فرهنگستان شکل بگیرد علاوه بر این فرهنگستان باید نقش برجسته ای به سمت ایران اسلامی داشته باشد. دکتر داوری اردکانی زمان افتتاح این سالن یک سخنرانی مفصل داشتند که بر روی مبحث تعلیم و تربیت خیلی تاکید نمودند و این مورد یکی از فعالیتهای محوری فرهنگستان هم است. فرهنگستان باید هم در سطح راهبردی و هم سطح میدانی حضور داشته باشد و باید سه گانه ای با حضور اعضای فرهنگستان، نخبگان و پژوهشگران و مدیران و مسؤلان داشته باشیم تا توفیق کار پیدا نماییم. علاوه بر این باید گنجینه هوشی، دانشی و نخبه ای کشور را حفظ نماییم چون این کشور ظرفیتهای تمدن چند هزار ساله دارد. برای شکل گیری ایران قوی همه ما باید دست به دست هم دهیم.

مخبر افزود: نقش مشورتی داشتن فرهنگستان خوب است اما کافی نیست و باید برای این مجموعه نقش تصمیم سازی هم قائل باشیم. توجه به منافع ملی مغایر با حضور بین المللی نیست. فرهنگستان باید در گزارش های ملی و بین المللی مرجعیت پیدا کند. تفاوت نگاه ما در رابطه با علم با نگاهی که در رابطه با علم در غرب وجود دارد اینست که ما علم را برای سعادت و کرامت بشری می خواهیم.
وی در انتها اظهار داشت: راهبرد ملی برای فعالیتهای پیشرفته باید در فرهنگستان مشخص شود و ما با دستگاه هایی مثل وزارت علوم، آموزش و پرورش و شورایعالی انقلاب فرهنگی ارتباط مستمر داشته باشیم. با تکریم و احترام به پیشکسوتان علم و دانش و استفاده از راهنمایی های آنها تلاشهای ما به فضل الهی به ثمر خواهد نشست و فرهنگستان نقش مهمی در شکل گیری تمدن نوین اسلامی خواهد داشت.
حجت الاسلام خسروپناه: داوری فیلسوف امور انضمامی است نه انتزاعی

آخرین سخنران این مراسم حجت الاسلام خسروپناه دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی بود.
وی اظهار داشت: در رابطه با دکتر داوری اردکانی سخن بسیار است و بنده در همین محفل پیشنهاد می دهم یک مجلس علمی در رابطه با نظریات ایشان برگزار گردد. وقتی آثار استاد را می خوانیم می بینیم ایشان فیلسوف امور انضمامی است نه انتزاعی و اتفاقاً یکی از خلاءهای ما در فلسفه اینست که به امور انضمامی کمتر پرداخته می شود. شاکله نظریات ایشان در خصوص آثار فارابی است و شاید به خاطر همین همنشینی، ایشان فیلسوف انضمامی هستند.
وی اضافه کرد: آقای مخبر دزفولی هم یک مدیر دانشمند و دانشمند مدیر هستند که جمع این دو در کشور کمتر پیدا می شود. ایشان ۱۳ سال دبیر شورای انقلاب فرهنگی بودند و در راه حکمرانی علم و تدوین نقشه علمی کشور نقش مهمی داشتند. اما در رابطه با فرهنگستان علوم هم باید بگویم فرهنگستان علوم پیوند فرهنگ و علم حکیمانه است. منظورم از فرهنگ در اینجا فرهنگ ایرانی -اسلامی است و قوام این فرهنگ هم بر پایه خرد است. بنابراین هم میتوان گفت شاهنامه فردوسی، گلستان و بوستان سعدی و آثاری از این قبیل همگی خردنامه هستند. خرد در فرهنگ ایرانی-اسلامی پیوند محکمی با حکمت دارد و داوری اردکانی خرد حکمی داشت. فرهنگستان هم باید با خرد حکمی علم کشور را تقویت کند و در علم فناوری نقش حکمرانی داشته باشد. برای دکتر مخبر آرزوی توفیق دارم و امیدوارم سایه دکتر داوری اردکانی هم مستدام باشد.
در پایان این مراسم دکتر داوری اردکانی توسط شخصیت های برجسته کشور مورد تکریم و قدردانی قرار گرفت و هدایا و لوح تقدیرهایی به ایشان اهدا شد.


منبع:

1402/06/07
07:52:22
5.0 / 5
310
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد