نور معرفت
در جلسه ۶۴ كمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآنی عنوان شد:

باید با ابزار هنر مفاهیم قرآن را ترویج دهیم

باید با ابزار هنر مفاهیم قرآن را ترویج دهیم

نور معرفت: به گزارش نور معرفت، جلسه ۶۴ کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی امروز یک شنبه (۸مردادماه) در سالن جلسات غدیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دستور جلسه بررسی اجرایی سازی دستور مقام معظم رهبری با مبحث «مسجد پایگاه محوری قرآن» برگزار گردید.


به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، علیرضا معاف -معاون قرآن و عترت- در شروع این نشست با بیان چند خبر خوب قرآنی اظهار نمود: برنامه «محفل۲» با همت صدا و سیما و سایر مجموعه های قرآنی همکار کلید خورده است. به قول مدیر شبکه سه دلیل موفقیت این برنامه حضور جبهه قرآنی در میدان عمل بوده است ازاین رو امیدواریم در بخش دوم این برنامه هم شاهد کمک های جامعه قرآنی باشیم.
وی ضمن اشاره به واکنش بموقع جامعه قرآنی به مبحث هتک حرمت به قرآن در سوئد و دانمارک خاطرنشان کرد: خوشبختانه واکنش ها به این مورد سریع و هوشمندانه بود و با حضور خوب جامعه قرآنی در مقابل سفارت سوئد پاسخ جامعه قرآنی به این هتک حرمت کامل شد. همینطور با آغاز ایام محرم در هیات های مذهبی هم واکنش عزاداران حسینی نسبت به این هتک حرمت بازتاب های خوبی را به همراه داشت و میزان انزجار مردم از این اتفاق را نشان داد.
معاون قرآن و عترت تصریح کرد: در طول یک ماه گذشته دو جلسه از سلسله نشست های حکمرانی قرآنی برگزار شده است که تلاش داریم از اعضای دولت در این جلسات حضور پیدا کنند تا به غیر از مبحث نظریه که به آن پرداخته می شود به این که چگونه دولت می تواند حکمرانی قرآن را عملیاتی کند هم بپردازیم که بهادری جهرمی سخنگوی دولت نخستین میهمان ما از دولت بودند.
معاف از برگزاری کنگره «اندیشه های قرآنی رهبر معظم انقلاب» در پاییز اطلاع داد و اظهار داشت: این کنگره نباید حاکمیتی و دولتی باشد بلکه باید حوزوی و دانشگاهی برگزار شود، این اتفاق مهم در آبان برگزار می گردد.
وی ادامه داد: در انجمن خادمان قرآن کریم هم ۳۰۰خادمان قرآن کریم داریم که ۳۷نفر آنها فوت کردند اما از میان باقی خادمان ۱۹۰نفر به صورت حضوری و برخط در نشست های هفته های گذشته حضور پیدا کردند تا برای هر بخش کارگروهی تشکیل گردد که به ترتیب در کارگروه مدیریت امور قرآنی آقایان سرابی پورمعین، کارگروه تحقیق و پژوهش حجت الاسلام بی آزار شیرازی و آقای مستوفی، امور هنری آقایان افشاری و صالح مدرسه ای، در کارگروه قاریان حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم دولابی و بحرالعلوم و در قسمت ناشران و محصولات رسانه ای آقایان سجادی و توکلی بعنوان رئیس و دبیر کارگروه انتخاب شدند.
معاون قرآن و عترت با تشکر از شهرداری تهران به سبب برگزاری جشنواره قرآنی آرمان شهرداری بیان نمود: هفته گذشته اختتامیه این جشنواره در برج میلاد برگزار شد.
معاف در ادامه از طریق اندازی مجمع قاریان جوان و نوجوان به همت سازمان اوقاف و امور خیریه در جهت تربیت قاریان اطلاع داد.
وی اظهار نمود: پیش از اربعین، سال جاری سه قاری ممتاز مصری را در ایران خواهیم داشت تا به برگزاری جلسات قرآنی بپردازیم. همینطور کنگره بانوان قرآن پژوه با همکاری وزرات علوم، تحقیقات و فناوری راه اندازی و در سالروز مبعث حضرت رسول اکرم(ص) برگزار می گردد.
معاون قرآن و عترت اظهار داشت: راه اندازی مرکز ملی ترجمه قرآن کریم با هماهنگی حجت الاسلام خسروپناه و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دبیرخانه شورایعالی توسعه فرهنگ قرآنی درحال پیگیری است.
معاف ضمن اشاره به برنامه ریزی حضور وزرا و شخصیت های بین المللی برای نمایشگاه قرآن سال آینده بیان نمود: با جلسات متمرکزی شروع شده است و در تلاش هستیم تا سال آینده پنج وزیر در قسمت بین الملل نمایشگاه قرآن حضور پیدا کنند.
وی ابراز کرد: انجمن ملی خادمان صحیفه سجادیه ثبت نهایی شد، همینطور به دنبال برگزاری جشنواره فیلم کوتاه قرآنی هم هستیم که دبیر آن آقای صالح مدرسه ای خواهند بود، ازاین رو هماهنگی هایی با سازمان سینمایی صورت گرفته است.
در قسمت دوم این نشست دستور جلسه بررسی اجرایی سازی دستور مقام معظم رهبری با مبحث «مسجد پایگاه محوری قرآن» مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
معاون قرآن و عترت در شروع این دستور جلسه اظهار داشت: کانون های فرهنگی هنری مساجد و سازمان بسیج در این خصوص طرح داده اند که باید مسجد و خانه ها را باردیگر به پایگاه قرآنی تبدیل نماییم. ازاین رو برگزاری مسابقات قرآن و اذان بین مساجد پیگیری شده و در حد پیشنهاد است.
در ادامه، کمال الدین خداداده - دبیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد- با اشاره به اینکه مهم ترین عملیات فرهنگی مسجد، قرآن است، اظهار داشت: اگر مساجد را به پایگاه قرآن تبدیل نماییم توفیقات زیادی در تربیت نیروی مومن و مجاهد انقلابی خواهیم داشت.
وی افزود: یکی از معضلات اصلی ما در آغاز کار این بود که مساجد ما آمادگی کار قرآنی را دارند اما مربی قرآنی مورد نیاز را نداریم، افرادی که در «طرح تربیت مربی بشری» در معاونت قرآن و عترت پیگیری می شود مقرر است مربیان بعد از آموزش در مساجد محل خود جذب شوند.
در قسمت دیگری از این جلسه، مهدی مقدم - سرپرست معاونت فرهنگی کانون های مساجد کشور- با اشاره به اینکه محور کار ما باید تلاوت دسته جمعی باشد، اظهار نمود: در کنار تلاوت باید آموزش مقدماتی تا حرفه ای را داشته باشیم، مبحث توجه به معانی آیات، حفظ و مسابقات قرآنی بین مساجد هم مدنظر است.
وی ادامه داد: آنجه ما به آن رسیده ایم رونق بخشیدن به تلاوت دسته جمعی است، بدین منظور از ۳۰۰۰ مسجد پرسش شد که مانع برگزاری جلسات تلاوت در مساجد شما چیست و پاسخ نبودن قاری برای حضور در مساجد است، ازاین رو با اتحادیه موسسات قرآنی تفاهمنامه ای در حال انعقاد است که این مهم اتفاق بیافتد.
حجت الاسلام والمسلمین مهدی شجاع - مدیرکل ارتباطات و هماهنگی امور قرآن و عترت- در قسمت دیگری از این جلسه با اشاره به اینکه آن چه رهبر معظم انقلاب در مورد مسجد پایگاه قرآنی فرمودند نمونه الگوی جلساتی است که رهبری در مسجد کرامت مشهد قبل از انقلاب راه اندازی کردند، اظهار نمود: به نظر می آید که نباید محصور در جمع خوانی شویم باید محتواهایی متناسب با نیازهای روز جامعه را تلاوت و تفسیر شود.
وی افزود: ۳۵۰موضوع ملی مذهبی در آستان مقدس رضوی از سال ها قبل از قرآن استخراج شده است که متناسب با نیازهای جامعه است و هم اکنون هر روز قاریان در صحن های مختلف برهمین اساس قرائت می کنند.
در قسمت دیگری از این جلسه، میکائیل باقری -مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش- با اشاره به اینکه ۳۰۰۰ مدرسه در کنار مسجد است، اظهار داشت: این مساجد تنها در برگزاری نماز به مدارس کمک می کنند. این در حالیست که زنگ قرآن را هم میتوان به داخل مساجد برد. ۸۰۰ مرکز دارالقرآن کریم در داخل کشور داریم که نیمی از آنها در جوار مسجد است که میتوان از ظرفیت آنها در جهت تأمین اساتید مورد نیاز مساجد بهره برد.
سیدمحمد جواد آل احمد - دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی- در قسمت دیگری از این جلسه بیان نمود: امام جماعت مسجد باید مرکز ثقل فعالیتهای قرآنی باشد و شهرداری ها، کانون های مساجد، دارالقرآن ها و... باید در کنار هم هم افزا باشند. کانون های فرهنگی هنری مساجد و بسیج هم می توانند در کنار هم کار کنند و از موازی کاری پرهیز کنند، همینطور مردمی بودن این کار و اداره مردمی آن هم مهم می باشد، البته هیات امنا هم باید هماهنگی لازم را در این راه داشته باشند.
در قسمت دیگری از این نشست حمید مجیدی مهر -رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف- اظهار نمود: باید مبحث مسجد پایگاه قآنی فازبندی و کار پیچیده نشود، البته از تجربه دیگران در فاز عملیاتی میتوان استفاده کرد، وقتی اسم مسجد می آید نهادهای زیادی درگیر مسجد هستند و اعتقاد بنده اینست که حلقه اصلی باید امام جماعت باشد که اگر همراه باشد اتفاقات خوبی می افتد. در واقع باید بین امام جماعت و قاریان ارتباطات خوبی برقرار شود.
محمدرضا پورمعین -مدیرعامل انجمن خادمان قرآن جمهوری اسلامی ایران- در ادامه این جلسه تصریح کرد: تلاوت و استماع بیان رهبری بود نه تلاوت دسته جمعی، کار تلاوت دسته جمعی خیلی سخت است. حتما برای اجرای این طرح باید یک نگاه آزمایشی به چند مسجد داشته باشید که پایلوت شوند، هم اکنون چندتا مسجد داریم که تلاوت نور دارند، همینطور معلمان قرآن در مدارس داریم که می توانند در مساجد محله خود حضور پیدا کنند.
وی افزود: پشتیبانی مالی از قاریان هم یک لزوم است و کانون مساجد، مدارس، شهرداری ها و حتی خیرین میتوان برای این کار بهره برد. پاکستان کشور اول در تربیت حافظان قرآن است که تماما این حافظان در مساجد آموزش دیده اند.
در قسمت دیگری از این جلسه، رضا سلامت پناه -دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی- بیان نمود: بسیج مستضعفین یک طرحی برای قرآن در مساجد را برنامه ریزی کرده که هسته های اصلی قرآنی را هم مشخص و پیش نویس اصلی این طرح هم تدوین شده است.
محمد انجم شعاع -مدیرعامل اتحادیه و موسسات و تشکل های قرآن و عترت- در قسمت دیگری از این نشست خاطرنشان کرد: فرمایش رهبر معظم انقلاب در هماهنگی بسیج و کانون های فرهنگی مساجد خیلی مهم است و هر دو مجموعه از ما تقاضای مربی داشته اند و هر دو هم تفاهمنامه با می خواهند اما به نظر می آید باید متولی این کار را مشخص کرد. از طرفی دیگر تهران را هم میتوان پایلوت این طرح کرد چونکه رهبر انقلاب هم بر روی این مورد تاکید داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین حسین سلیمانی -عضو حقیقی کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی- با اشاره به اینکه یک نفر باید مسئول اجرای این طرح باشد، ابراز کرد: در مورد هیات امنا مساجد تما باید یک فرد قرآنی در این جمع حاضر باشد، همینطور نمونه مسجد طراز هم باید مشخص شود، برای نمونه در مبحث ترتیل خوانی رهبر معظم انقلاب بر روی حرم حضرت معصومه(س) درمورد ترتیل خوانی تاکید داشتند و این حرم مقدس الگو شد. از طرفی دیگر کار باید مردمی پیش برود و سازمانی و ابلاغیه ای کار جلو نخواهد رفت.
در قسمت دیگری از این جلسه حسین سلیمانی -رئیس کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی- هم اظهار داشت: در مورد مسجد باید به بیان رهبری در مورد خصوصیت های مسجد رجوع نماییم، رهبری مسجد را همه چیز می دانند. همینطور مردمی شدن این اتفاق هم مهم می باشد، راه پیمایی غدیر با حضور مردمی رقم خورد پس میتوان در محلات هم شکل کوچک شده این اتفاق را رقم زد و مردمی کار جلو برد.
محمدمهدی اسماعیلی -وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی- در قسمت دیگری از این جلسه با اشاره به اینکه دستور جلسه های کمیسیون با یک عقب ماندگی روبرو شده است، اظهار داشت: باید هرماه تا اطلاع ثانوی یک جلسه کمیسیون را داشته باشیم، ازاین رو سه شنبه های اول هرماه را می توانیم برای این کمیسیون و رسیدگی به دستور جلسات انتخاب نماییم.
وی افزود: از صفات دولت صفت قرآنی بودن است که باید جا بیفتد، ازاین رو گزارشی از فعالیتهای قرآنی در دولت مطرح خواهیم کرد. این فعالیتهای قرآنی باید عرضه شود تا دولت هم نسبت به این موضوعات قرآنی آگاهی پیدا کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: تبصره ۹ بنده «ه» در ارتباط با فعالیتهای قرآنی است، ازاین رو از آقای سیدمحمد هاشمی معاون حقوقی، امور مجلس و استان ها خواسته ایم یک کارگروه با حضور مسئولین ده دستگاه ایجاد کنند تا در مورد کارهای قرآنی اتفاقات خوبی را شاهد باشیم. مباشران اصلی هم جریان های مردمی است و وظیفه ما تنها نظارت و تسهیل گری است، البته تاکید بر روی موسسات قرآنی را همچنان داریم و آقای انجم شعاع باید چتر خویش را بازتر کرده و همکاری با ستاد بیشتر شود.
اسماعیلی با اشاره به اینکه «مساجد پایگاه محوری قرآن» مهم می باشد، اضافه کرد: باید با یک آئین نامه کوتاه موضوعات پیرامون این مطالبه رهبری را بررسی نماییم. خیلی از فعالیتهای مهم پیش از انقلاب برپایه مطالبه رهبری رقم خورده است و ایشان قبل از انقلاب در مسجد کرامت به همین شکل کار را آغاز کرده بودند.
وی ادامه داد: برای اجرای این طرح باید ستاد یک کارگروه تشکیل بدهد و بسیج، سازمان اوقاف، سازمان تبلیغات اسلامی و... در آن کارگروه حضور داشته باشند که از کارهای موازی جلوگیری شود، برگزاری قرآن در مساجد نیازمند یک کارگروه است تا کار جدی و روبه جلو اتفاق بیافتد.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی بیان نمود: برگزاری مسابقات بین مساجد در اذان و قرآن تصویب شده و هرجایی رویدادهای مهم و جدید در این عرصه خلق کردیم برکات بیشتری خواهد داشت.
اسماعیلی ضمن اشاره به ظرفیت آموزش و پروش تصریح کرد: از این مهم نباید غافل شویم، ۱۶هزار دانش آموز که آینده ساز ما هستند در مدارس بوده و باید کار آموزش و محتوایی برای آنها داشته باشیم.
وی افزود: برای ایام مناسبتی سال مثل محرم، صفر، ربیع الال و... که در طول سال است، تلاش ما باید این باشد که مبحث قرآن و عترت را در پویش های چند میلیونی رونق بدهیم. همینطور حضور سه قاری مصری درکشور زمینه خوبی برای حضور چندهزار نفری مردم در مجالس قرآن فراهم می آورد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: رایحه دل انگیز قرآن باید بعنوان نقطه قوتی برای ما باشد. جامعه ما جامعه آماده ای است و برنامه محفل نشان داد ما در امر قرآن کم کاری می نماییم. کدام خانواده ما وقتی وارد خانه جدید می شوند ابتدا قرآن نمی برند، کدام سفره عقد ما بدون قرآن است، تولد و مرگ ما با قرآن درگیر است و درست است اینها عادت ما شده اما برگرفته از اعتقادات ما است.
اسماعیلی بیان نمود: از ابزارهای هنری مثل فیلم، هنرهای تجسمی و کتاب باید کار قرآنی را ترویج دهیم. مسئله قرآن باید به مسئله اول حوزه فرهنگی هنری کشور تبدیل گردد، البته در همین راستا برای همه دستگاه ها تکالیف قرآنی پیشبینی شده و آماده طرح و تصویب در دولت می باشد.
در قسمت پایانی این جلسه حجت الاسلام خسروپناه -دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی- با اشاره به اینکه وقتی نام مساجد ذکر می شود باید این مسجد را کمی بزرگ تر دید، اظهار داشت: مسجد می تواند نمازخانه ها را هم شامل شود، بسیاری از ادارت ما نمازخانه دارند و وقتی توسعه قرآن منظور است باید حسینیه ها، نمازخانه ها و هیات ها را مدنظر قرار دهیم.
وی افزود: وقتی از فعالیت قرآنی سخن گفته می شود فقط قرائت قرآن نباشد. درست است قرائت تأثیرگذار است و مورد استقبال مردم است اما به این بسنده نشود. با عنایت به تکنولوژی های جدید در حوزه هنر باید به قرآن ظهور و بروز بیشتری بدهیم. تئاتر، فیلم کوتاه، فیلم سینمایی، سریال، هنرهای تجسمی، رمان و موسیقی قرآنی می تواند مخاطبین با ذائقه های مختلف را به سمت خود جلب نماید.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه باید با ابزار هنر مفاهیم قرآن را ترویج دهیم، خاطرنشان کرد: اگر جشنواره ای پای کار بیاید شاید این مسیر را جهت بدهد. علاوه بر این هرچه دشمنان قرآن تلاش می کنند ضد قرآن کاری کنند نتیجه عکس می شود و به نفع قرآن باز می گردد.
در این نشست برگزاری مسابقات قرآنی، ایجاد کانون های قرآنی دانش آموزی و اتصال به مسجد محله، اعزام قاریان به محله ها و مساجد، لحاظ کردن ویژه برنامه های جذاب برای نوجوان، جوان و بزرگسالان، پشتیبانی از برنامه های قرآنی خانگی و ایجاد برنامه تلویزیونی مختص مساجد در مورد قرآن و جریان سازی این سبک عنوان شد.




منبع:

1402/05/09
08:02:58
5.0 / 5
266
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد