نور معرفت

نظام تربیتی در مکتب اسلام مبتنی بر امت سازی است

نظام تربیتی در مکتب اسلام مبتنی بر امت سازی است

به گزارش نور معرفت همایش علمی بررسی «نقش دعا در تربیت انسان» از سلسله نشست های بزرگداشت مقام شامخ امام سجاد(ع) امروز چهارشنبه ۳ شهریور مقارن با ۱۶ محرم الحرام، در بستر فضای مجازی برگزار گردید.


به گزارش نور معرفت به نقل از ستاد ارتباطات رسانه ای (فهما)، حجت الاسلام «احمدرضا باوقار» در این جلسه طی سخنانی با اشاره به اینکه تعلیم و تربیت در دین مبین اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است، اظهار نمود: خداوند در قرآن می فرماید: « «یزکّیهم و یعلّمهم الکتاب و الحکمة»، این آیه نشان داده است که تزکیه باید همراه با تعلیم و تربیت باشد و از اصلی ترین لوازم برای تحقق این مسئله آموزش است، مبحث تربیت در آیات مختلف قرآن و در بیانات بزرگان دین بسیار مورد تاکید قرار گرفته است، تربیت هدفی را دنبال می کند و آن صراط مستقیم است.
رئیس دفتر امور اهل سنت نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان افزود: حقیقت چیزی جز شناخت ذات حق تعالی نیست، در سایه این مسئله انسان به فلسفه خلقت خود که همان عبادت و پرستش است می رسد.
وی با اشاره به اینکه تربیت جزو لزوم های زندگی انسان است، خاطرنشان کرد: نقش دعا در تربیت انسان کلیدی است، تربیت به لوازمی برای تحقق نیاز دارد که همچون آنها دعا است. همچون منابعی که دعا کردن را به انسان می آموزد صحیفه سجادیه است که ظاهرا نیایش است اما باطنی هم دارد که مملو از معارف غنی است.
حجت الاسلام باوقار اظهار داشت: مباحث اقتصادی، عرفانی، اجتماعی، بیان صفات خداوند، در صحیفه به زیبایی مطرح گردیده است، امام سجاد(ع) در این ادعیه ما را متوجه عالم ملکوت می کند، این ادعیه انسان را در شناخت عوالم اربعه کمک می نماید.
وی با اشاره به اینکه بحث های تربیتی مورد تاکید همه ادیان است، اضافه کرد: این مباحث از قرن ها قبل در جوامع انسانی مطرح بود، از یونان باستان تا نظرات سوفسطاییان و آنچه که امروز در غرب مطرح می شود، از همان ابتدا که بشر به مباحث تربیتی پرداخت تا حالا همواره نواقصی وجود داشته است، در قرون وسطا برخی آمدند نگاه تربیتی را اصلاح کنند، پس از آن هم در دوران رنسانس همین روند به شکل دیگری ادامه یافت. برخی چون «مارتین لوتر» به میدان آمدند تا نظریات تربیتی قرون وسطا را جبران کنند اما کار را خراب تر کردند، نظام تربیتی غرب نتوانست انسان را در راه تربیت درست قرار دهد.
رئیس دفتر امور اهل سنت نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان افزود: کامل ترین مکتبی که انسان را در راه کمال قرار می دهد نظام تربیتی اسلامی است که رشد و دانایی را به همراه داشته و منجر به شناخت انسان از خودش می شود. «مَنْ‏ عَرَفَ‏ نَفْسَهُ‏ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ» پایه ای برای مکتب اسلام و غیر اسلام در امر تربیت است. در نظام تربیتی اسلام امت سازی می شود نَه اجتماع سازی.
وی اظهار داشت: نظام تربیتی اسلام چهار مولفه را معرفی می کند، نخستین مورد جنبه اخلاقی در نظام تربیتی این دین است که بر مبنای دعا شکل گرفته است، به این معنا که در بُعد اخلاقی به ما گفته اند که باید دعا کنید و امید خویش را از غیرخدا قطع کنید. جنبه دوم جسمانی است به این معنا که راخل خل بیماری ها و امراض را باید در ذکر خدا جست درصورتیکه فرمود: « یا مَنْ اِسْمُهُ دَوآءٌ وَ ذِکْرُهُ شِفآءٌ». بُعد سوم اجتماعی است، یعنی دعا برای همه مردم، درصورتیکه حضرت فاطمه(س) فرمود: « الجارُ ثُمَّ الدّارُ» و در نهایت چهارمین بُعد عاطفی است، به این معنا که انسان هرچه که نیاز دارد را به خداوند بگوید، هرچه از عواطف را می خواهد به محضر خدا ببرد.




منبع:

1400/06/06
08:06:58
5.0 / 5
951
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد