نور معرفت

دیالكتیك منفی آدورنو منتشر گردید

دیالكتیك منفی آدورنو منتشر گردید

نور معرفت: «دیالکتیک منفی آدورنو» نوشته برایان اوکانر با ترجمه آرام مسعودی راهی بازار کتاب شده است.


به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، این کتاب که با نگاهی به اندیشه و فلسفه تئودور آدرنو به موضوع امکان عقلانیت انتقادی توجه نشان داده، در ۳۰۸ صفحه و با قیمت ۵۳ هزار تومان در نشر سیب سرخ عرضه شده است.

آرام مسعودی مترجم این اثر در همین زمینه با اشاره به اینکه اندیشه فلسفی آدورنو با جنبه های سیاسی و جامعه شناختی اش درآمیخته است، بیان کرد: «گفتمانی» که این کتاب در علوم انسانی تبیین می کند از گونه بینامتنی است. در فرهنگ فلسفی استنفورد دو دیدگاه کلان درباره دیالکتیک شناسی منفی آمده است، دیدگاه نخست اندیشه سیمون جارویس را در بین می گذارد که معتقد می باشد این اثر را دست ساییدن آدورنو با صورت بندی گونه ای «ماتریالیسم فلسفی» می شناساند؛ این صورت بندی تاریخی و انتقادی است لیک جزم اندیشانه نیست. دیدگاه دوم نیز متعلق به اوکانر است که کتاب آدورنو را «فرانقد معرفت شناختی» می داند، به ویژه، فرانقد معرفت شناختیِ فلسفه های کانت و هگل. به همین دلیل به باور من کتاب اوکانر از بنیادهای فلسفیِ اندیشه های جامعه شناختی و سیاسی آدورنو سخن می گوید.

مسعودی اضافه کرد: مؤلف این اثر نگاهی انتقادی به این شاهکار آدورنو دارد. ازجمله نقدهای وی، نقد به «تجربه تنانی»، از دانش واژه های آدورنو، در فصل سوم است. همین طور در فصل پنجم، درمورد پاره ای از انتقادهای آدورنو به هایدگر دیدگاهی نقادانه دارد. از دیگرسو، در مقدمه مؤلف بر ترجمه فارسی، اوکانر تفسیر خودرا زنده کننده نظریه انتقادی می داند. کوتاه سخن اینکه بعد از حمله های منتقدانی چون یورگن هابرماس به آدورنو، مؤلف سخن از زنده کردن دیالکتیک شناسی منفی را درمی اندازد و هم هنگام نقد آن را. به سخن درست تر، اوکانر – از رهگذر نقد خویش به آدورنو – شاهکار وی را حیات باردیگر بخشیده است.

او درباره طیف مخاطبان این اثر نیز اظهار نمود: کتاب هایی از این دست، گمان نمی کنم «مخاطب خاص» داشته باشد. به بیان دیگر، در جایگاه خواننده چنین کتاب هایی، بر آنم که نگارنده یا مترجم، از پیش، برای این مخاطبان نمی نگارد یا ترجمه نمی نماید. گرچه ممکنست چنین کتاب هایی برای دانشجویان رشته فلسفه، فلسفه خواندگان و فلسفه پژوهان، تا اندازه ای، آسان فهم تر باشد و برای «مخاطب عام» دیریاب و کوشش بیشتر آنان را در پی داشته باشد، به گمانم، «هرکسی از ظن خود» با کتاب یار و همراه تواند شد. شور خواندن، تشنگی آموختن و تب و تاب اندیشیدن را برای به دست گرفتن و درپیچیدن با درون مایه چنین کتاب هایی بسنده می دانم، چنان که خود بدین سان تجربه کرده ام.




منبع:

1400/03/11
10:27:15
5.0 / 5
646
تگها: دین , فرهنگ , گل
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد