نور معرفت
رئیس مركز تخصصی معارف اهل بیت (ع) :

عید فطر زمان رسیدن به پاكی و طهارت در بندگی خداوند است

عید فطر زمان رسیدن به پاكی و طهارت در بندگی خداوند است

به گزارش نور معرفت حجت الاسلام برنجکار رئیس مرکز تخصصی معارف دوده (ع) اظهار داشت: عید فطر از اعیاد اسلامی است که انسان ها در بندگی خداوند به مرحله پاکی و طهارت از گناهان رسیده اند.



خبرگزاری مهر- گروه دین آئین -عصمت علی آبادی: برای مسلمانان عید فطر یکی از دو عید بزرگ است که طبق سنت اسلامی برای آن جایگاه و حرمت خاصی را قائل هستند، مسلمانان در عید فطر طبق وعده الهی اجر و پاداش اعمال خودرا دریافت می کنند.
بهترین اجر و پاداش برای کسانی است که یک ماه با امساک از خوردن و آشامیدن، توبه واقعی و پرهیز از هر نوع گناه به انجام اعمال عبادی خاص این ماه پرداختند و قصد دارند که بعد از ماه رمضان طبق دستور الهی بنده واقعی خداوند متعال باشد.
طبق فرمایش ائمه معصومین (ع) عید یک مسلمان زمانی است که از گناه پرهیز می کند و تقوا الهی را پیشه زندگی کرده است. به همین دلیل با حجت الاسلام والمسلمین رضا برنجکار رئیس انجمن کلام حوزه علمیه، رئیس مرکز تخصصی معارف دوده (ع) و استاد دانشگاه تهران، به گفتگو پرداختیم که در ادامه می خوانید:
*بفرمائید مفهوم عید فطر چیست؟
عید از ریشه عود به مفهوم بازگشت است و معمولاً وقتی عید گفته می شود به مفهوم رسیدن به موفقیت و پیروزی است، در روایات روزی که گناه نشود عید دانسته شده و در اعیاد اسلامی مانند عید قربان و عید فطر انسان ها در عبادت خدا یعنی حج و روزه پیروز شده اند و به مرحله پاکی و طهارت از گناهان رسیده اند.
به عید فطر عید گفته می شود برای اینکه روح انسان بعد از یک ماه روزه داری با گرسنگی و تشنگی و پرهیز از گناهان پاک می شود، در حقیقت انسان در ماه رمضان بعد از یک ماه پرهیز از گناه و کسب حسنات می تواند از خداوند پاداش های مختلفی دریافت کند، اما آنچه اصل و اساس است پاکی از گناهان و بخشش الهی است که انسان ها را به فطرت الهی خود برمی گرداند.
معنای ریشه ای فطر به مفهوم شروع است. افطار هم به مفهوم شروع خوردن و آشامیدن پس از یک روز امساک و خودداری است، روز عید فطر هم به دستور الهی افطار می نماییم، یعنی آغاز به خوردن و آشامیدن می نماییم پس از یک ماه امساک.
فطر دو معنای ظاهری و باطنی دارد، یک معنای ظاهری فطر شروع به خوردن و آشامیدن است، در مفهوم دیگری که معنوی و باطنی است انسان بعد از یک ماه مجاهدت و عبادت، از گناهان پاک شده و پاداش بخشش گناهان و بازگشت به فطرت الهی را می گیرد.
*اهمیت عید فطر و آداب آن چیست؟
از مهم ترین عباداتی که انسان انجام می دهد روزه داری است که بعد از موفقیت در آن از خدا پاداش می گیرد و آن روزی که این پاداش داده می شود عید است یعنی عید فطر. برای عید فطر آداب زیادی ذکر شده است ازجمله اینکه در شب عید فطر گفته شده است که غسل کنید، نماز بخوانید، زیارت امام حسین (ع) را به جا بیاورید احیا داشته باشید و همچون شب های قدر دعاهای مخصوص آنرا انجام بدهید.
روز عید فطر هم اهمیت زیادی دارد و یک روز عادی نیست، روز عید فطر غسل پیش از نماز آراستگی ظاهر و آماده شدن برای نماز عید فطر و پرداخت زکات فطریه قبل نماز عید همچون اعمال و آداب این روز است.
*فلسفه پرداخت زکات فطریه و اهمیت آن در چیست؟
در چندین روایت آمده که زکات فطریه مصداق آیه «قد أفلح من تزکی» است، کسی که زکات فطریه می دهد تزکیه می شود و رستگار می شود.
زکات عید فطر واجب بوده و بسیار بر آن تاکید گردیده است، در روایت وارد شده که زکات فطریه را پیش از نماز عید فطر پرداخت کنید و چیزهایی مثل خرما که زود مصرف می شود بهتر است. تاکید بر این است که زکات فطریه زود به دست فقیر برسد و مصرف شود، مستحب است که بامداد روز عید فطر پیش از نماز، فطریه داده شود و اگر نشد تا ظهر روز عید حتما پرداخت گردد.
در روایت هست که زکات فطریه سبب کامل شدن اعمال انسان در ماه رمضان می شود، یعنی کسی که روزه گرفته و فطریه را نداده روزه او معلق است تا زمانی که زکات فطریه را پرداخت کند، در حقیقت روزه ماه رمضان زمانی تمام و کامل می شود که فطریه داده شود. دادن فطریه واجب است، بعنوان مثال اگر ما در آخر نماز خود تشهد و سلام را نگوییم نماز است، پس شرط قبولی روزه های ماه رمضان در دادن زکات فطریه در روز عید فطر است، یک ماه روزه داری با پرداخت زکات فطریه کامل می شود.
*چرا تا این حد بر پرداخت زکات فطریه تاکید شده است؟
درباره زکات آیات زیادی در قرآن وجود دارد، یکی از آن آیات همین آیه «قد أفلح من تزکی» است که گفته اند درباره زکات فطریه است، تاکید خداوند بر زکات در قرآن نشان دهنده نگاه او به انسان است که نمی خواهد کسی گرفتار فقر شود، پس همه جای قرآن سفارش کرده که زکات بدهید، در هر جامعه ای برخی لطمه می بینند و فقیر می شوند خداوند در خیلی از ارکان اسلام به خصوص اختتام رمضان فطریه و در حج قربانی را قرار داده که فقر فقرا را کم کند و انسان ها به فکر یکدیگر باشند
دادن زکات فطریه دو جنبه دارد، یکی اینکه خداوند به فقرا توجه خاص می کند که از فقر بیرون بروند و دیگر اینکه شخص عطا کننده فطریه را پاک کند. بااینکه آن کس که پول خودرا بعنوان فطریه می دهد بیشتر از آن کسی است که سه کیلو گندم یا خرما را می گیرد، اما عطا کننده فطریه هم از نظر معنوی چیزهای بسیار مهمی به دست می آورد و هم از نظر مادی خداوند آنچه را که او عطا کرده چند برابر به او بازمی گرداند.
کمک به دیگران را نباید کم ارزش بدانیم خداوند آنان را که به دیگران کمک می نماید از نظر روحی تعالی می دهد و به خود نزدیک می کند، روحیه سخاوت و معنویت در آنها افزوده می شود، افزون بر آنکه هر آنچه را که به فقرا می دهند چند برابر آنرا دریافت می کنند.
*چرا روز عید فطر روزه گرفتن حرام است؟
خداوند با چنین دستوراتی می خواهد عبودیت و بندگی ما را آزمایش کند، در هنگام حج به دستور الهی ما در مقابل کعبه که از سنگ تولید شده نماز می خوانیم، طبق دستور او دست به رکن یمانی می زنیم و سنگ دیگری که مظهر شیطان است را هم باید سنگ بزنیم، با این اعمال خداوند می خواهد بگوید عبودیت و اطاعت خودرا نشان دهید.
خداوند می فرماید در ماه رمضان سی روز چیزی نخورید اما روز عید فطر حتما بخورید که اطاعت و عبودیت خودرا به او نشان دهیم، انسان تنها برای عبودیت و اطاعت الهی خلق شده است که نتیجه عبودیت الهی رسیدن به کمال است.
شاید یکی از حکمت های روزه نگرفتن در روز عید فطر این باشد که عید زمان جشن و مهمانی است که در آن از مهمانان پذیرایی می شود. غیر از این که انسان بعد از سی روز روزه داری به استراحت هم نیاز دارید.


منبع:

1400/02/23
22:37:13
5.0 / 5
843
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد